Uw IT altijd online

Met de datacenterdiensten van e-Quest heeft u altijd de beste omgeving voor uw servers en IT apparatuur

Uw IT in ons datacenter

De IT-infrastructuur van uw bedrijf wilt u graag zo veilig mogelijk onderbrengen en operationele risico’s beperken. De servers plaatsen in een datacenter is een goede oplossing. De servers plaatsen binnen een twin datacenter oplossing is zelfs nog beter! Met twee datacenters, gevestigd in Helmond en Veghel, worden de servers van bedrijven in de regio Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg optimaal gefaciliteerd. Dit blijkt ook uit het feit dat de datacenters van e-Quest ISO27001 gecertificeerd zijn en vooroplopen wat betreft energiezuinige oplossingen.

Datacenter Veghel buitenkant kantoor

Ook interesse in onze datacenterdiensten?

Laat uw gegevens achter en we nemen graag contact met u op!

Wat is een datacenter?

In dit digitale tijdperk is het niet meer weg te denken, maar toch weten veel mensen niet zo goed wat een datacenter nou precies is. Een datacenter is een ruimte waarin servers en andere IT-apparatuur worden ondergebracht. Onder IT-apparatuur vallen bijvoorbeeld computersystemen, opslagsystemen en systemen voor connectiviteit.

Kleine bedrijven die niet veel dataopslag nodig hebben kunnen ervoor kiezen om hun servers intern te plaatsen. Echter wanneer een bedrijf groeit zal er meer data gegenereerd en opgeslagen moeten worden. Hiermee groeit dus ook de behoefte aan opslagruimte voor de servers. Veel bedrijven hebben hier de ruimte niet voor en beschikken daarnaast niet over de juiste faciliteiten om de risico’s op uitval te beperken. De servers onderbrengen in een datacenter biedt dan de ideale uitkomst.

Colocatie

De datacenters van e-Quest kunnen in vaktermen een colocatie of colocatiecenter genoemd worden. Een colocatie of colocatiecenter is een type datacenter waar apparatuur, ruimte en bandbreedte beschikbaar wordt gesteld voor het verhuur aan u als klant. Faciliteiten rondom een colocatie zijn bijvoorbeeld het voorrzien van ruimte, stroom, koeling, zichtbaren en onzichtbare beveiliging voor de server, opslag en netwerk uitrustingen.
Daarnaast beschikken de colocaties van e-Quest over redundante landelijke koppelingen naar diverse grote peering partners zoals AMS-IX NL-IX EUNetworks enz...

In de overige tekst zullen we voornamelijk spreken vanuit de term datacenter.

Datacenter e-Quest

Onze datacenters beschikken over de meest excellente en energiezuinige klimaatbeheersing en redundante stroomvoorziening. Samen met 24x7 monitoring, beveiliging en bewaking zorgen we voor de continuïteit.

Zo kiest u bewust voor het aanhouden van eigen apparatuur, maar wel in een veilige, goed geconditioneerde omgeving. U houdt daarbij de keuze of u uw apparatuur door ons laat beheren en onderhouden of dat u dit zelf blijft doen.

Ons datacenter is ISO27001 gecertificeerd met ruimte voor 110 patchkasten. Sinds de opening van het nieuwe datacenter in 2012 kennen wij geen downtijd en daar zijn wij heel trots op!

Doordat e-Quest beschikt over een eigen glasvezelnetwerk is de connectiviteit binnen het datacenter uniek en onafhankelijk. Deze combinatie, waarbij alle IT diensten binnen e-Quest vallen, is voor veel klanten een reden om hun IT behoeftes aan ons uit te besteden.

Datacenter Helmond patchkasten

e-Quest twin datacenter oplossing

Met de realisatie van het datacenter in Veghel begin april 2022, kunnen we ook een Twin datacenter oplossing aanbieden aan onze klanten. Een Twin datacenter oplossing is van toepassing wanneer u als klant er voor kiest om uw IT omgeving te verspreiden over 2 datacenters, waarbij wij als e-Quest zorgen voor een soortgelijke omgeving. De primaire en secundaire omgeving in het datacenter worden aan elkaar gespiegeld. De verbinding die we leggen tussen de datacenters is op basis van glasvezel wat we zover als mogelijk in eigen beheer hebben. Slechts 1 pad naar Veghel wordt gehuurd. Zo zijn we ook op dat gebied bijna nooit afhankelijk van derden.

Onze project engineers denken graag met u mee om voor u de beste oplossing uit te werken. In bijna alle gevallen is dit maatwerk zodat ook de details gericht zijn om de continuïteit en de beschikbaarheid zo maximaal mogelijk te kunnen garanderen en de risico’s tot een uiterst minimum te reduceren. Immers zijn de voorzieningen in de datacenters ver boven de EN gestelde normen; we lopen hier als e-Quest graag in voorop!

e-Quest datacenter Helmond

In 2012 opende e-Quest het vooruitstrevende datacenter in Helmond. Dit datacenter huisvest ruim 110 patchkasten. Hoewel alle kasten goed beveiligd zijn bestaat er de extra mogelijkheid om ruimtes te huren in een extra beveiligde cage. In dat geval wordt de afgesloten patchkast beheert in een afgesloten kooi.

Het datacenter wordt 24/7 gemonitord door het e-Quest Network Operation Center (NOC). Voor Gold klanten zijn we dan ook 24/7 benaderbaar. Mochten er dus ooit problemen ontstaan dan staan we altijd paraat om deze zo snel mogelijk te verhelpen.

Om een constante optimale temperatuur te genereren voor de apparatuur in het datacenter is een goede goede klimaatbeheersing nodig. Dit betekent dat de binnentemperatuur continu aangepast moet worden aan de opwarming of afkoeling van de buitentemperatuur. De apparatuur voor klimaatregeling en het filteren van stof zijn van de hoogste kwaliteit zodat we de ideale omstandigheden kunnen creeëren in het datacenter. Daardoor heeft uw apparatuur minder te lijden van temperatuurschommelingen. Dit is een ontzettend groot voordeel ten opzichte van servers die op bedrijfslocaties worden opgeslagen.

De energietoevoer van het datacenter gaat middels een zonnepanelen veld gelegen langs het datacenter. Deze zonnepanelen zijn geplaatst op een stuk onbruikbare grond en wordt gecamoufleerd door een groene omheining. De elektriciteit en de warmte die niet gebruikt wordt door het datacenter en het kantoor wordt teruggegeven aan het energienet.

Datacenter gang met patchkasten in Helmond

e-Quest datacenter Veghel

Vanaf begin 2022 heeft e-Quest naast het datacenter in Helmond ook een eigen datacenter in Veghel tot haar beschikking. De wens om onze diensten dicht bij de klanten te kunnen aanbieden en de vraag vanuit de klanten om de servers dichtbij te huisvesten sluit hierbij naadloos op elkaar aan.

Het spiksplinternieuwe datacenter bestaat uit twee ruime zalen waarin in totaal ruimte is voor 120 patchkasten, een ruime ontvangsthal met werkplekken en een grote kantoorruimte waar e-Quest IT Veghel is gevestigd.

Ook dit datacenter wordt 24/7 gemonitord door het e-Quest Network Operation Center (NOC). Hierdoor heeft u als klant altijd maar één aanspreekpunt nodig die alles weet over beide datacenters.

Ook het klimaat binnen dit datacenter wordt optimaal gereguleerd via de meest geavanceerde apparatuur. Met een netwerk van pompen, koppelingen en verschillende koelunits is het datacenter voorbereid op extreme weersomstandigheden.

Datacenter gang met patchkasten Veghel

Voorzieningen in datacenter e-Quest

De datacenters van e-Quest zijn uitstekend uitgerust met alle benodigde voorzieningen. Vanwege de aanwezigheid van bedrijfskritische apparatuur mag er natuurlijk niets mis gaan. Bovendien moet alles optimaal en snel werken.

Daarom hebben wij in de datacenters een hele reeks van maatregelen getroffen die de betrouwbaarheid, veiligheid en snelheid garanderen. Ons datacenter heeft onder anderen de volgende voorzieningen:

Adiabatische koeling

Het datacenter in Helmond maakt gebruik van adiabatische koeling. Hiermee wordt op “groene wijze” het volledige datacenter 24/7 tussen de 23 en 24 graden Celsius gekoeld.

In het datacenter in Veghel maken we grebruik van conventionele koeling.

Snelle netwerkverbindingen

Snelle netwerkverbindingen zoals internet, eLAN/P2P etc. die grote hoeveelheden dataverkeer aankunnen.

Redundante noodstroomvoeding

Redundante noodstroomvoeding die ervoor moet zorgen dat de IT apparatuur in het datacenter, ook bij stroomstoring, blijft draaien.

Modern brandblussysteem

Een speciaal brandblussysteem dat geschikt is voor een omgeving vol elektronica.

Nood waterpompsysteem

Krachtige waterpompen die in geval van noodweer voorkomen dat er water bij het datacenter komt.

Eigen glasvezelnetwerk

Aansluiting op een eigen glasvezelnetwerk waarmee razendsnelle en betrouwbare gegevensoverdracht gegarandeerd kan worden.

Stof zuiveringssystemen

Meerdere krachtige filters die er voor zorgen dat frisse lucht de ruimtes in kan maar stof niet.

Blusinstallaties

In geval van brand wordt de ruimte binnen enkele seconden zuurstofarm gemaakt zodat het vuur zich niet meer kan verspreiden.

Security voorzieningen

24/7 zichtbare en onzichtbare beveiliging in en om het datacenter.

Layer 3

Redundante landelijke koppelingen naar de diverse grote peering partners zoals AMS-IX NL-IX EUNetworks enz...

Conventionele koelinstallatie in Veghel
Modern brandblussysteem op basis van gas

Duurzaamheid datacenter e-Quest

Sinds 10 mei 2019 heeft e-Quest een aanvullende stroombron aangesloten door 1663 zonnepanelen. Naast het duurzaam koelen van het datacenter (op adiabatische wijze), het hergebruiken van de warmte middels een warmtepomp, wordt nu jaarlijks zo’n 60% van de totale stroombehoefte gerealiseerd door de zonnepanelen. De totale jaaropwekking bedraagt 475.000kWh Dit staat ongeveer gelijk aan het gemiddeld verbruik van 192 gezinnen. De opwekking wordt rechtstreek getransporteerd naar het datacenter van e-Quest.

Het veld dat hiervoor beschikbaar is gesteld is een oude vuilstortplaats. Het veld is voorzien van groene omheining en de panelen zijn geplaatst op schouderhoogte. Hierdoor is het veld bij een volgroeide omheining ook niet meer zichtbaar vanaf de weg.

De keuze voor zonnepanelen sluit naadloos aan op de strategische koers van e-Quest waarin duurzaamheid een belangrijk speerpunt is. De koers wordt verder vormgegeven door te werken aan een wagenpark met bij voorkeur elektrische auto's, het scheiden van afvalstromen alsmede het nagenoeg papierloos werken. De duurzaamheidsgedachte zit in het DNA van e-Quest en alle medewerkers dragen met plezier bij aan deze koers.

Zonnepanelenveld datacenter Helmond

Voordelen data onderbrengen datacenter e-Quest

Naast het feit dat het uw bedrijf ruimte bespaard, heeft het onderbrengen van uw data in ons datacenter nog een aantal grote voordelen. Wij lichten ze hieronder toe.

Klimaatbeheersing

Wanneer servers actief zijn produceren ze veel warmte. Om te voorkomen dat de IT-appratuur oververhit raakt is het belangrijk om de omgeving goed koel te houden. Echter kost het koel houden van de ruimte veel stroom, wat erg duur kan zijn.

Daarom kiezen bedrijven er vaak voor om IT-apparatuur onder te brengen in een extern datacenter. In ons datacenter wordt door middel van klimaatbeheersing de temperatuur constant gehouden, zodat uw servers in optimale toestand blijven. Bovendien voorkomt u hiermee een hoge energierekening en lijden de servers fysiek veel minder door de constante temperatuur van de omgeving.

Beveiliging

Bij belangrijke bedrijf kritische IT-apparatuur mag er natuurlijk niks mis gaan. Ons datacenter wordt continu gemonitord, waardoor we er snel bij zijn om storingen op te lossen. Daarnaast is uw data veilig in ons datacenter. De omgeving is brandveilig, de stroomtoevoer is op meerdere manieren verzekerd, de serverkasten staan achter slot en grendel en er is continue cameratoezicht en andere niet zichtbare beveiliging aanwezig.

Schaalbaarheid

De hoeveelheid data die u opslaat in een datacenter is schaalbaar. Serverkasten op eigen locatie van uw bedrijf kunnen moeilijk worden uitgebreid en zijn vaak beperkt in ruimte. In ons datacentrum daarentegen kunt u makkelijk meer of minder datacentrumruimte opnemen.

Ruimtebesparing

Patchkasten en servers huisvest je het liefst in afgesloten ruimtes. Je wilt namelijk niet dat iedereen erbij kan. Niet alle bedrijven hebben deze ruimte tot hun beschikking. Ook wanneer een bedrijf groeit wil je snel nieuwe ruimte beschikbaar hebben voor extra IT apparatuur. Een datacenter is hier uitermate geschikt voor.

Verbindingen

Wanneer u als klant gevestigd bent in ons verzorgingsgebied, dan kunnen we een directe koppeling maken tussen het datacenter en uw bedrijf. Verder behoren ook darkfiber en point 2 point verbindingen tot de mogelijkheden.

Ook interesse in onze datacenterdiensten?

Laat uw gegevens achter en we nemen graag contact met u op!

Logo e-Quest
  • Schootense dreef 26

  • 5708 HZ Helmond

  • 0492-392626 ͏͏
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.