Cyber Security: Verander nou eens dat wachtwoord!

Iedereen heeft wel eens gehoord van een Cryptolocker virus oftewel Ransomware. WannaCry, welke een aantal ziekenhuizen infecteerde in Groot Brittannië, is een van de bekendste. De impact die een Ransomware-aanval heeft op de wereldwijde IT systemen, welke tegenwoordig allemaal met elkaar in verbinding staan, is wel te zien in de weergegeven wereldkaart. 

 

Schrikken deed ik ook toen ik het zag en helemaal te voorkomen is het natuurlijk niet, je kan wel de risico’s inperken. Omdat de mens als zwakke schakel gezien wordt bij de

ze Crypto Lockers of andere risico’s op het gebied van Cyber Security, kan met bewustwording en beleid de medewerker meegenomen worden in de hedendaagse dreigingen. Security Awareness is namelijk de mate waarin de medewerkers bekwaam zijn om informatieveiligheid en incidenten te voorkomen casu quo af te wenden.


Als grootste vorm van criminaliteit (hoger dan drugscriminaliteit, inbraak of autodiefstal) is het logisch dat veel bedrijven zich aan het wapenen zijn tegen cybercriminaliteit.

"Uit de cijfers van het CBS blijkt: hoog opgeleid of niet, de eerste groep wordt het vaakst getroffen."

Veel bedrijven richten zich op de techniek, wat begrijpelijk is. Techniek gaat ons zeker helpen en de risico’s beperken. Veel ongewenste email wordt bij ons al tegengehouden door de mailfilter. Menselijk handelen maakt het verschil. Een veel gehoorde uitspraak is "mij overkomt zoiets niet" of "ik moet het nog maar zien gebeuren". In het werkveld komen we het helaas vaak genoeg tegen. Uit de cijfers van het CBS blijkt: hoog opgeleid of niet, de eerste groep wordt het vaakst getroffen.

"Het meest populaire wachtwoord 123456"

Wereldwijd is het meest populaire wachtwoord 123456, een nogal makkelijk te hacken wachtwoord zoals je ziet. Het maandelijks vervangen van een wachtwoord draagt niet bij aan de veiligheid, gezien de meeste mensen slechts een volgnummer pakken bij het volgende wachtwoord (in het genoemde voorbeeld wordt na twee maanden het wachtwoord dan 12345678, het 2e meest populaire wachtwoord wereldwijd). Ik werd wakker geschud bij de lezing van security partner NexTeck. Zelfs Linkedin en Dropbox zijn gehacked, het regulier veranderen van je wachtwoord is dus zeker van belang.

Wat is dan een sterk wachtwoord? Goede vraag! Onze security expert geeft aan dat je het beste kan gaan voor een lange zin. De korte wachtwoorden met hoofdletter en uitroepteken of andere leestekens worden makkelijk gehacked. Met simpele programmaatjes, kan een kort wachtwoord makkelijk gekraakt worden. Hoe dan? De meest voorkomende leestekens die gebruikt worden zijn namelijk 96 leestekens. De software gaat deze leestekens één voor één af, tot je wachtwoord gekraakt is. Wat is het advies? Gebruik een wachtzin, zo lang mogelijk! Moet verplicht een leesteken en een hoofdletter in het wachtwoord? Begin dan met een hoofdletter en eindig met een leesteken.

security

Wil je meer informatie over Cyber Security in onze regio of vrijblijvend een afspraak in regio (Helmond) de Peel?
Neem gerust contact op.

Bronnen:

https://www.businessinsider.nl/hoogopgeleiden-vaker-slachtoffer-online-fraude-want-ze-shoppen-meer-digitaal-583582/
https://www.security.nl/posting/537085/Britse+ziekenhuizen+annuleerden+duizenden+afspraken+wegens+WannaCry
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/07/cybercrime-cpb-waarschuwt-voor-groei-computercrimi-3136859-a1509365
https://www.volkskrant.nl/binnenland/cbs-geregistreerde-criminaliteit-blijft-dalen-maar-er-zijn-kanttekeningen~a4520757/
https://www.euroweeklynews.com/3.0.15/lifestyle/tech-for-the-timid/146151-easing-the-pain-of-passwords

Logo e-Quest
  • Schootense dreef 26

  • 5708 HZ Helmond

  • 0492-392626 ͏͏
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.