Wat is een datacentrum?

Een datumcentrum is een opslag/huisvesting voor ICT-apparatuur, waarin bijvoorbeeld servers worden gevestigd. Het is een beveiligde ruimte waar alle belangrijke data van bedrijven wordt opgeslagen. Deze ruimtes zijn zo ontwikkeld dat de servers tegen alle omstandigheden bestendigd zijn. Denk hierbij aan geautomatiseerde brandblussystemen, een klimaatbeheersing voor als het te warm of te koud wordt en een back-up stroomvoorziening om ervoor te zorgen dat de data niet verloren gaat.

Afhankelijk van de grootte van een bedrijf bestaat een datacentrum uit een of meerdere ruimtes. In sommige gevallen, maar dan praten we over hele grote bedrijven, kan een centrum een compleet gebouw in beslag nemen. Vaak worden de servers in een speciaal daarvoor ontworpen kas geplaatst, ook wel cabinets of racks genoemd. Afhankelijk van de opslag worden deze cabinets in enkele rijen geplaatst met veel ruimte tussen elkaar. Zo heeft men gemakkelijk toegang tot de voor- en achterkant van het apparatuur in geval van aanpassingen of reparaties. De vloeren van deze ruimtes worden meestal verhoogd. Hierdoor kunnen de kabels mooi weggewerkt worden en blijft het een overzichtelijke geheel.

Belangrijke voorzieningen voor een datacentrum

Een datacentrum hoort aan een aantal voorzieningen te voldoen, zodat de opgeslagen data beschermd blijft. Hieronder een opsommingen van de belangrijkste aandachtspunten:

  • Brandbeveiliging: mocht er een brand uitbreken, dan zal er snel en efficiënt geblust moeten worden om de schade te beperken.
  • Klimaatbeheersing: de apparatuur stoot veel warmte uit. Er zal flink gekoeld moeten worden om deze warmte te reguleren zodat er geen oververhitting ontstaat.
  • Stroomvoorziening: een datacenter verbruikt veel energie. Niet alleen om de servers draaiende te houden, maar ook om de apparatuur te koelen.
  • Fysieke beveiliging: de servers in een datacentrum bevatten vaak gevoelige informatie. Met een sterke fysieke beveiliging voorkom je dat deze data onbedoeld in handen van inbrekers valt.
  • Internetverbinding: een van de belangrijkste voorzieningen is natuurlijk de verbinding met het internet en het lokale netwerk.
  • Back-up systeem: dit is een van de belangrijkste componenten van een datacentrum. Er gaan gigantische hoeveelheden data door de servers, die regelmatig met een back-up worden opgeslagen. Zo voorkomen we dat kostbare data verloren gaat. Hier leest u meer over onze dienst Online Backup.

Tier III datacenter

Ons Tier 3 datacenter is ISO gecertificeerd en heeft ruimte voor 110 racks. Sinds de opening van ons datacentrum in 2012 hebben wij geen downtijd meegemaakt. Door een eigen glasvezelnetwerk is de connectiviteit binnen ons datacentrum bovendien uniek en onafhankelijk.

Het is dus mogelijk om uw eigen apparatuur in het datacenter van e-Quest onder te brengen. Dit heet colocation. Wij verzorgen dan onder andere (nood)stroom, koeling en toegang tot het internet. U kiest hierbij voor een private rack of gedeeld rack.

Datacenter Nederland

Hoewel we vooral klanten in de omgeving Helmond en de Peel bedienen, leveren wij ook diensten aan bedrijven in de regio Eindhoven, Brabant en de rest van Nederland.

Contacteer e-Quest

Heeft u interesse om uw servers in het datacentrum van e-Quest te plaatsen? Neem dan direct contact op met behulp van het onderstaande contactformulier.

Omero Caboni
Wilt u meer weten?
Neem contact op!
Please let us know your name.
Een geldig e-mail adres a.u.b.
Invalid Input
Please let us know your message.
Invalid Input

Datacenter

Colocatie, Cloud, VPS ...

Glasvezel

Internet, Darkfiber...

Automatisering

Beheer, Support, Projecten...

Cloud

Managed cloud server

Logo e-Quest
  • Schootense dreef 26

  • 5708 HZ Helmond

  • 0492-392626 ͏͏
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.