Skip to main content

Datacenter voordelen

Een aantal voordelen van het gebruik van een datacenter uitgelegd:

Energiebesparing

Servers staan continu aan. Het continu laten draaien van deze servers kost een heleboel energie. Daarnaast moeten de servers worden gehuisvest in een omgeving die continu op een eenzelfde temperatuur wordt gehouden. Gebeurt dit niet dan kan kostbare apparatuur binnen een mum van tijd kapot gaan of slechtere prestaties gaan geven. Ook het regelen van de temperatuur in de ruimte met servers kost heel veel energie.

Dit is voor veel bedrijven een hele grote kostenpost, zeker gezien de huidige energieprijzen. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om hun servers op te slaan in een datacenter. Hierdoor wordt de benodigde energie namelijk wat beter verdeeld over de ruimte die in gebruik is. Daarnaast wordt in het datacenter in Helmond al voor 60% van de energiebehoefte opgewekt in ons eigen zonnepark. Het duurzaam opwekken van stroom voor het gebruik in onze datacenters is iets wat we in de toekomst alleen maar uit willen breiden! De overige benodigde energie trachten we steeds zo voordelig mogelijk in te kopen zonder dat we onze duurzaamheidsdoelstellingen in gevaar laten komen.

Uw IT altijd online

Als ondernemer huisvest u uw data het liefste in een vertrouwde, veilige omgeving. We hebben meerdere verbindingen tussen onze datacenters en drie grote internet Exchange-knooppunten in Nederland. Dankzij ons eigen glasvezelnetwerk en uitstekende samenwerking met een aantal lokale partijen kunnen we een rechtstreekse verbinding realiseren tussen de klantlocaties en onze datacenters. De verbinding tussen uw kantoor en uw data is dus uiterst stabiel.

Klimaatbeheersing

Actieve servers produceren veel warmte. Daarnaast merken we aan het weer in Nederland dat we in steeds meer extreme mate warm of juist koud weer krijgen. Schommelingen in temperatuur heeft invloed op de prestatie van apparatuur. Zo is gebleken dat hardware van servers het best presteert bij temperaturen die liggen tussen de 23 en 24 graden. Daarnaast wordt de levensduur van de hardware verlengt als het niet onderhevig is aan schommelingen. 

Wanneer u ervoor kiest om uw data op te slaan in een datacenter dan is de temperatuur van de ruimte zo ingesteld, dat deze bovenstaande punten op gebied van efficiëntie en levensduur optimaal benut.

De ruimte in het e-Quest datacenter in Helmond wordt gekoeld door adiabatische koelsystemen. Door de verschillende meetapparatuur kunnen we er op die manier voor zorgen dat de temperatuur van de ruimtes bewaakt blijven binnen een bepaalde marge. Zo kunnen we uitstekend inspelen op het steeds veranderende weer.

Het datacenter in Veghel maakt gebruik van conventionele koeling. Bij conventionele koeling wordt gebruik gemaakt van het natuurkundige principe dat voor het verdampen van een vloeistof warmte nodig is. Voor het condenseren van een gas tot een vloeistof moet warmte worden afgevoerd. De koeling ontstaat door het verdampen van een vloeibaar koudemiddel in een koeler.

Schaalbaarheid

Voor veel bedrijven die op dit moment gebruik maken van een eigen serverruimte op locatie is het vaak lastig om snel en veilig op te schalen wanneer het bedrijf groeit. Vaak wordt pas te laat duidelijk dat er helemaal geen ruimte is of dat de ruimte die gereserveerd is voor de opslag van de servers oververhit raakt waardoor systemen plotseling uit kunnen vallen.
Bij een datacenter is een opschaling eenvoudig gemaakt. De patchkasten zijn ruim ingericht en er bestaat vaak de mogelijkheid om een aantal patchkasten op voorhand te reserveren om zo alle servers naast elkaar in het datacenter te beheren. Op die manier bent u als bedrijf maximaal voorbereid op groei.

Beveiliging

Naast dat het datacenter 24/7 gemonitord wordt door het e-Quest Network Operating Center, wordt er in en rondom het datacenter gebruik gemaakt van zichtbare en onzichtbare beveiliging.

Uiteraard worden de patchkasten veilig opgeslagen in afgesloten kasten waarbij enkel de verantwoordelijke medewerker van het bedrijf toegang tot heeft. Niet alleen bij de screening maar ook bij het toegang verlenen van het datacenter wordt continu geregistreerd wie het datacenter in en uit loopt. Door middel van beveiliging en monitoring kunnen we daarnaast snel actie ondernemen op het moment dat het nodig is.

Dit alles doen we zodat uw data zo veilig mogelijk opgeslagen is in ons datacenter.

Ruimtebesparing

Het opslaan van IT apparatuur binnen een bedrijf kan veel ruimte in beslag nemen. Het is namelijk vaak zo dat de server wordt gehuisvest in een afgesloten ruimte die verder voor geen ander doel meer gebruikt kan worden. Dat komt doordat je bijvoorbeeld niet wilt dat er gerommeld wordt aan de server door personen die daar niet toe bevoegd zijn. Andere redenen om er een hele ruimte voor op te geven is bijvoorbeeld het geluid wat de server produceert, waardoor medewerkers zich niet meer optimaal kunnen concentreren. Denk bijvoorbeeld ook aan de koeling in de ruimte.  Deze kan niet zomaar aangepast worden omdat anders de prestatie en de levensduur van de server er onder te lijden heeft.

Naarmate het bedrijf groeit zal er ook meer gebruik worden gemaakt van datastromen en dataopslag. Een uitbreiding van de hardware is dan een logisch gevolg. Dat betekent vaak ook een uitbreiding van de ruimte die daarvoor is gereserveerd. Die luxe van snel uitbreiden hebben veel bedrijven niet.

Daarom is het onderbrengen van uw data in het datacenter een uitstekende oplossing. Ruimte kan doorgaans snel worden opgeschaald waardoor uw bedrijf de maximale ruimte in het pand kan gebruiken om succesvol te zijn in uw business.

Vrijblijvend kennismaken?

Wilt u vrijblijvend kennismaken met e-Quest om de mogelijkheden voor uw organisatie te verkennen?
Neem dan contact op met Raphic. Vanuit zijn rol als Senior Accountmanager Colocation & Connectiviteit gaat hij graag met u het gesprek aan om te kijken op welke manier onze colocatiediensten uw organisatie kunnen helpen.

Contactformulier

Please let us know your name.

Een geldig e-mail adres a.u.b.

Invalid Input

Please let us know your message.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Laat vrijblijvend uw gegevens achter via het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via onderstaand nummer.