Skip to main content

Disaster recovery met de snelheid van het licht

Sinds jaar en dag is een best-practice voor veel ICT-managers om in het datacenter systemen redundant uit te voeren als bescherming tegen het risico van uitval van systeemonderdelen. Dit wordt dan veelal gecombineerd met een back-up oplossing waarbij de data ten behoeve van disaster recovery op een andere locatie staat. Wanneer rampspoed onverhoopt toe zou slaan, door bijvoorbeeld blikseminslag, brand- of waterschade, bestaat daarmee altijd een herstelmogelijkheid.

Maar hoelang duurt dat herstel dan? Vaak wordt geredeneerd dat de impact gemitigeerd wordt door de mogelijkheid van herstel, maar in werkelijkheid is de impact bij dit risico een variabele die exponentieel toeneemt bij het toenemen van de hersteltijd. Om de impact van het risico op een rampscenario te minimaliseren, is het dus cruciaal om de tijd die nodig is om te herstellen van een incident te minimaliseren, of liefst terug te brengen naar nul: dus naadloos overschakelen. Een naadloze continue dienstverlening richting de eindgebruiker door IT-voorzieningen met voldoende veerkracht om ontwrichtende incidenten te kunnen weerstaan, oftewel disaster resilience!

Het naadloos over kunnen schakelen vereist minimaal dat alle systeemcomponenten een actieve evenknie hebben op een andere locatie, maar dat is niet voldoende. Een cruciale factor is ook de netwerkverbinding tussen beide datacenters die via geografisch gescheiden paden, een voldoende bandbreedte en lage latency moet kunnen bieden. Dit is het punt waar de disaster resilience ambities vaak stranden. Eenvoudigweg door de hoge kosten die dat met zich meebrengt, maar wat als dat tegen een acceptabele prijs gerealiseerd kan worden door de datacenterdiensten van e-Quest?

e-Quest Twin Datacenter
De dienstverlening van e-Quest rond haar datacenters in Helmond en Veghel is volledig gefaciliteerd om u te ondersteunen op de door u uitgestippelde pad naar de heilige graal van disaster resilience. Met diensten als (un)managed Wave, E-LAN, Multi-Active Internet en BGP Internet kunt u gebruik maken van onze infrastructuur om uw doelen met betrekking tot beschikbaarheid van systemen te bereiken.

Wave
e-Quest biedt de mogelijkheid om tussen twee e-Quest datacenters een Wave op te leveren. Dit houdt in dat er één aaneengesloten verbinding wordt aangelegd tussen twee locaties op basis van een eigen kleur binnen de glasvezel. De klant krijgt hierdoor een hoogwaardige verbinding die inzetbaar is voor de meest kritische toepassingen.

Multi-Active Internet
Met Multi-Active Internet wordt één IP-subnet geleverd op twee of meer vastrecht-aansluitingen tegelijk. Deze dienst wordt opgebouwd door middel van een combinatie van ‘Business Internet’ diensten.

BPG Internet
Net als bij Multi-active internet wordt één IP subnet geleverd op meerdere locaties. Hierbij stuurt de klant met behulp van BGPv4 welke IP-adressen op welke locatie afgeleverd worden. Deze worden deels gefaciliteerd door uw eigen infrastructuur.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met onze consultants via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0492-392626.