Skip to main content
Binnenkant datacenter Helmond

Datacenter "through the dark" test

Voorkomen is beter dan genezen. Maar moet er dan toch genezen worden dan liever met de meest uitgebreide voorbereiding mogelijk. Twee keer per jaar wordt er bij e-Quest grondig getest op noodsituaties in het datacenter. Live test “Through the Dark” is dit weekend nauwkeurig nagebootst en uitmuntend uitgevoerd.

Altijd Online
“Altijd Online”, dit credo zou niet misstaan boven de keukentafel van elke IT-er in het team van e-Quest. Al weken voordat de oefening in het datacenter plaats gaat vinden weet het team precies de verschillende stappen in het protocol te vertellen. Desondanks zijn overal waar het nodig is de procedures precies beschreven zodat er bij elke noodsituatie een passend en duidelijk script voor handen is om ervoor te zorgen dat het datacenter altijd online blijft. Tijdens alle oefeningen wordt het protocol dan ook uitvoerig uitgevoerd, geëvalueerd en wanneer nodig aangepast naar een nog betere vorm. Dat aanpassen was na deze test niet nodig. Alle stappen in het handboek zijn optimaal omschreven en uitvoerbaar om allereerst de veiligheid van onze medewerkers te garanderen en ten tweede om het datacenter te laten draaien.

Scenario's doorlopen
Tijdens de “Through the Dark” test worden verschillende scenario’s getest waarbij er sprake is van stroomuitval. Zo is er namelijk geoefend op het automatisch overschakelen (ATS, Automatic Transfer Switch) van netstroom naar noodstroom. Dit is een standaard situatie wanneer er een uitval plaats vindt bij de Enexis voorzieningen.
Wanneer het automatisch schakelen (ATS) niet juist functioneert zal de procedure van het handmatig schakelen van netstroom naar noodstroom moeten plaatsvinden. Ook die situatie wordt nagebootst. Als laatste wordt er getest op een situatie waarbij het automatisch schakelen (ATS) wordt opgestart door een noodaccu door het ontbreken van de normale voeding naar de ATS. Alle tests zijn naar behoren uitgevoerd.

Testen, testen en testen
Sinds oktober 2012 is het datacenter operationeel. Na al die jaren is het gelukkig nog steeds gebleven bij het uitvoeren van de tests in plaats van  het ondervinden van een echte noodsituatie. Het e-Quest team test jaarlijks ook meerdere situaties anders dan stroomuitval én ook vaker dan wettelijk is voorgeschreven om aan de te behalen licenties te voldoen. e-Quest is al uitstekend voorbereid wat betreft materiaal, back-up materiaal en back-up back-up materiaal. Met deze oefeningen proberen we ook de component menselijke fouten tot een minimum te reduceren. Echter, onze eerste prioriteit is ten alle tijden het welzijn van onze medewerkers. Een test is pas geslaagd op het moment dat deze veilig is uitgevoerd. Als dat het geval is dan zal je zien dat het datacenter ook weer draait zoals het hoort!