Skip to main content

Welke houdbaarheidsdatum staat er op uw IT-omgeving?

Het is vast heel herkenbaar: in de supermarkt even kijken op de houdbaarheidsdatum van het pak yoghurt en dan toch besluiten het pak wat verder in het schap mee te nemen omdat die een week langer houdbaar is. Maken we vaker dit soort beslissingen en kunnen we óf moeten we dit zelfs ook bij strategische IT-beslissingen doen? Alles heeft te maken met vooruitkijken. Hoe lang doe ik over het pak yoghurt en hoe lang kan ik met mijn huidige of nieuwe IT-omgeving doorgaan? Met andere woorden, wat is de houdbaarheidsdatum die op mijn huidige IT-strategie zit geplakt?

Houdbaarheid van IT(-strategiën) 
De ontwikkelingen in de hedendaagse IT volgen elkaar in rap tempo op. Neem bijvoorbeeld de Public Cloud diensten. Deze diensten zijn tegenwoordig in veel gevallen eerder gemeengoed dan uitzondering. Veel softwareleveranciers leveren producten enkel nog in de vorm van SaaS-diensten. Microsoft forceert bedrijven langzaam maar zeker naar haar Public Cloud diensten. Hierdoor komt de meer traditionele IT-omgeving steeds verder onder druk te staan. Hoe moet je hier als bedrijf mee om gaan en wie kan je helpen met de benodigde transities?

In de meeste gevallen begint dit met het opstellen van een IT-strategie in combinatie met een roadmap. De IT-strategie is hierbij een verlengde van de bedrijfsstrategie. Welke ontwikkeling gaat het bedrijf de komende jaren doormaken en op welke wijze kan IT daaraan bijdragen? Het is belangrijk om daarbij te beginnen met het bepalen van de kaders waarin je je kunt bewegen. Denk hierbij aan End Of Life en End Of Support van hardware en softwareversies die binnen het bedrijf gebruikt worden. Dit heeft effect op de houdbaarheid van de huidige IT-omgeving.

Stroomversnelling door Microsoft
Microsoft heeft een aantal aankondigingen gedaan die van invloed kunnen zijn op de lange termijn strategie van IT-omgevingen. Een belangrijke aankondiging die voor veel bedrijven impact gaat hebben is de ondersteuning voor Office Apps op basis van Microsoft365 binnen een Remote Desktop omgeving. Zoals het er nu naar uitziet zal deze ondersteuning vervallen in oktober 2026 waardoor de Office applicaties zoals Outlook, Word en Excel niet meer ondersteund worden op Remote Desktop Services. Microsoft stuurt daarmee naar haar Azure oplossingen zoals Windows365 of Azure Virtual Desktop om bedrijven nog een volwaardige virtuele desktop oplossing te kunnen bieden. Bedrijven die op dit moment nog gebruik maken van een Remote Desktop oplossing in combinatie met Office Apps vanuit Microsoft365 zullen de komende jaren dus een omschakeling moeten maken.

Dit kan een omschakeling zijn naar het Azure platform waarbij een vergelijkbare oplossing met applicatieservers, virtuele desktops en alle ondersteunende functies geïmplementeerd kan worden. Daarnaast kan het ook een omschakeling zijn naar de zogeheten “Modern Workplace” waarbij veelal gebruik wordt gemaakt van SAAS-applicaties. Mogelijk kan dan afgestapt worden van een virtuele desktop. Om deze omschakeling te maken dient goed gekeken te worden naar het applicatielandschap en de endpoints die gebruikt worden. De rekenkracht die nu gebruikt wordt op basis van de virtuele desktop, wordt in het geval van een Modern Workplace veelal verplaatst naar het fysieke endpoint, waardoor deze aan andere eisen dient te voldoen. Bij vervangingen op zowel lange termijn maar ook op korte termijn, zullen deze overwegingen meegenomen moeten worden om later niet opnieuw voor een vervanging van hardware te staan.

Roadmap voor en onboarding van de medewerkers
Binnen het “Modern Workplace” concept zijn de gebruikte applicaties het uitgangspunt voor het bepalen van de richting. Het gebruik maken van SaaS-applicaties kan hierbij als uitgangspunt worden gebruikt, waardoor mogelijk eerst softwaremigraties uitgevoerd moeten worden. Het uitstippelen van een roadmap over een lange periode is hiervoor cruciaal om de juiste stappen te zetten om te komen tot de gewenste eindsituatie.

Hierbij dient niet alleen de focus te liggen op de technische veranderingen, maar óók op de functionele veranderingen. Een omschakeling naar een moderne werkplek vereist in veel gevallen de nodige aanpassingen voor de medewerkers. Om medewerkers voor te bereiden en te betrekken bij de veranderingen, is het goed een onboarding traject uit te voeren. Hierbij wordt de organisatie in kaart gebracht, wordt de kennis en de behoefte voor de medewerkers bepaald en wordt een roadmap gemaakt om de veranderingen samen met de medewerkers door te voeren. Naast onboarding is adoptie van de vernieuwing van essentieel belang om medewerkers de nieuwe manier van werken te laten adopteren. Dit kan vormgegeven worden door de medewerkers te betrekken bij de functionele inrichting, het mede laten vaststellen van beleid en het trainen van zowel key-users als alle eindgebruikers.

Lange en korte termijn strategie
Het uitstippelen van een lange termijn IT-strategie geeft een stip aan de horizon maar zeker ook houvast voor het maken van beslissingen die bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen.

Naast de lange termijn IT-strategie dient ook de korte termijn strategie niet uit het oog verloren te worden. Welke strategische keuzes dienen er op de korte termijn genomen te worden die direct of indirect verbonden zijn met de lange termijn? Denk hierbij aan het verlengen van contracten op hardware en software waardoor weer voor een periode gecommitteerd wordt aan bestaande oplossingen.

Sinds februari 2022 heeft bijvoorbeeld Microsoft het NCE licentiemodel in gebruik genomen waarbij veel bedrijven de Microsoft365 licenties voor een jaar hebben vastgelegd. Het vernieuwen van dit contract staat voor veel bedrijven weer voor de deur waarbij gekeken dient te worden naar het gebruik van Microsoft licenties voor het komende jaar. Staat er het komende jaar een wijziging aan te komen waardoor bijvoorbeeld omgeschakeld dient te worden van een Business abonnement naar een Enterprise abonnement of vice versa? Tijdens de looptijd van het lopende contract kan deze wijziging niet altijd doorgevoerd worden. Vooraf zal vooruit gekeken moeten worden of het omzetten van licenties naar een maandelijks contract of een andere variant benodigd is om later in het jaar niet voor verassingen te komen. Een goed voorbeeld van een strategische keuze die betrekking heeft op de lange en korte termijn van de bedrijfsvoering.

Dit alles geeft weer dat het opstellen en bewaken van de IT-strategie in combinatie met een uitgestippelde roadmap zowel voor de korte termijn als de lange termijn van groot belang is. Dit zal de continuïteit van de bedrijfsvoering en de bedrijfsstrategie ondersteunen en verrassingen minimaliseren.

De IT-Consultants van e-Quest kunnen u ondersteunen bij het bepalen en opstellen van de IT-strategie en het uitstippelen van de roadmap voor zowel de korte- als de lange termijn.
Voor vragen of meer informatie, neem contact op met de verkoopafdeling van e-Quest via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0492-392626

Bart.png